Uwarunkowania i bariery wykorzystania potencjału turystycznego ziemi kłodzkiej - Baran, Bernadeta (Conditions and barriers to the use of the tourist potential of the Kłodzko Land, 2018)
Celem artykułu jest identyfikacja uwarunkowań i barier pełniejszego wykorzystania potencjału turystycznego ziemi kłodzkiej. W pracy skupiono się na atrakcyjności przyrodniczej, która w największym stopniu kształtuje potencjał turystyczny ziemi kłodzkiej, oraz na uwarunkowaniach infrastrukturalnych (głównie drogi) i aktywności inwestycyjnej jednostek samorządu terytorialnego. Zastosowano następujące metody badawcze: analizę historyczną, statystyczną i porównawczą, wykorzystując dane statystyczne, strategie rozwoju jednostek samorządowych, inne opracowania oraz własne obserwacje. Z analizy wynika, że najcenniejszym atutem ziemi kłodzkiej są walory turystyczne, w tym unikatowe w skali kraju walory uzdrowiskowe. Turystyka w regionie kłodzkim może stać się „siłą napędową” regionu i znacząco wpłynąć na gospodarkę Dolnego Śląska, ale jej potencjał nie jest w pełni wykorzystywany. Konieczne jest zwiększenie aktywności jednostek samorządu terytorialnego w obszarze promocji produktów turystycznych, ale przede wszystkim doinwestowanie regionu w infrastrukturę turystyczną i komunikacyjną.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 536, s. 9-20
Keywords: potencjał turystyczny; rozwój regionu; Ziemia Kłodzka; tourist potential; development of the region; Kłodzko Land