Wpływ substancji organicznej na rozpuszczalność, fitoprzyswajalność i formy metali ciężkich w osadach poflotacyjnych górnictwa miedzi i arsenu - Gersztyn Leszek (The influence of organic matter on the solubility, phytoavailability and speciation of heavy metals in the tailings produced by copper and arsenic mining, 2018)
Przedmiotem pracy było określenie wpływu różnych substancji organicznych na zmiany rozpuszczalności i form wybranych metali: miedzi i cynku, a także ołowiu, oraz arsenu w osadach poflotacyjnych górnictwa miedzi (Żelazny Most i Wartowice) i górnictwa arsenu (Złoty Stok). Analizie poddano zarówno fazę stałą tych osadów jak i roztwory glebowe.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: metale ciężkie; arsen; materia organiczna; osady poflotacyjne