Analiza poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego krajów Azji Wschodniej z zastosowaniem taksonomicznego miernika rozwoju Hellwiga - Żyła, Anna (The analysis of the level of socio-economic development of East Asian countries using Hellwig’s taxonomic measure of development, 2018)
Rosnące znaczenie gospodarek azjatyckich na arenie międzynarodowej w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat jest faktem niezaprzeczalnym. Celem niniejszego artykułu było zbadanie poziomu rozwoju społeczno-ekonomicznego siedemnastu gospodarek należących do szeroko pojętego regionu Azji Wschodniej. Analiza przeprowadzona została na podstawie taksonomicznego miernika rozwoju Hellwiga z wykorzystaniem dwudziestu trzech zmiennych diagnostycznych. W celu porównania pozycji osiąganych przez poszczególne gospodarki w regionie w ciągu lat do pomiaru wykorzystano dane statystyczne z 2007 i 2016 roku. Badanie potwierdziło bardzo dużą dysproporcję w rozwoju społeczno-gospodarczym krajów regionu. Do zdecydowanych liderów zaliczyć można tutaj: Singapur oraz Hongkong, natomiast do krajów najsłabiej rozwiniętych Mjanmę oraz Timor Wschodni. Jednocześnie należy zaznaczyć, że badanie nie obejmowało Korei Północnej i Tajwanu ze względu na trudność w uzyskaniu danych statystycznych dla tych państw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 444-455
Keywords: rozwój społeczno-gospodarczy; Azja Wschodnia; taksonomiczny miernik rozwoju Hellwiga; socio-economic development; East Asia; Hellwig's taxonomic measure of development