Wyniki XI Konferencji Ministerialnej WTO – aktualne problemy, tendencje i wyzwania dla multilateralnego systemu handlu - Wróblewski, Marek; Stecz, Katarzyna (The results of the 11th WTO Ministerial Conference – current problems, trends and challenges for the multilateral trading system, 2018)
Multilateralny system handlu przeżywa poważny i długotrwały kryzys, którego przejawy szczególnie wyraźnie widać przez pryzmat problemów identyfikowanych w pracach przebiegających na forum WTO. Z tego względu niniejszy artykuł podejmuje próbę oceny i interpretacji wyników ostatniej XI Konferencji Ministerialnej (XI KM) WTO i w tym kontekście także identyfikacji aktualnych problemów, trendów i wyzwań obserwowanych w multilateralnym systemie handlu. W wymiarze metodologicznym opracowanie oparto przede wszystkim na krytycznej analizie dokumentów źródłowych WTO, a także obserwacji uczestniczącej i wywiadach bezpośrednich z uczestnikami XI KM. Uzyskane wyniki badań sugerują, iż kryzys WTO ulega pogłębieniu, zwłaszcza w filarze negocjacyjnym. W związku z tym podejście plurilateralne w pracach WTO może stanowić obecnie jedyny realnie dostępny model umożliwiający kontynuację rozmów, zwłaszcza w odniesieniu do tzw. nowych inicjatyw handlowych, ze względu na brak możliwości osiągnięcia porozumienia multilateralnego w większości aktualnych obszarów negocjacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 416-429
Keywords: WTO; XI Konferencja Ministerialna; kryzys WTO; multilateralny system handlu; inicjatywy plurilateralne; XI Ministerial Conference; WTO crisis; multilateral trade system; plurilateral initiatives