Kooperacja przemysłowa jako forma transferu uzbrojenia i sprzętu wojskowego - Skulski, Przemysław (Industrial co-operation as a form of transfer of arms and military equipment, 2018)
Kooperacja przemysłowa jest jedną z najistotniejszych form aktywności w biznesie międzynarodowym. W przypadku sektora zbrojeniowego jest to także metoda transferu uzbrojenia i sprzętu wojskowego. Różnorodność form kooperacji (alians strategiczny, joint venture, licencjonowanie, kontrakt na poddostawy, porozumienia zespołowe) zapewnia dopasowanie sposobu działania do możliwości uczestników współpracy, sytuacji rynkowej oraz uwarunkowań geopolitycznych. Kooperacja przemysłowa, podobnie jak funkcjonowanie sektora zbrojeniowego oraz rynku uzbrojenia, uzależniona jest od czynników politycznych. Celem artykułu jest przeanalizowanie form kooperacji przemysłowej w przemyśle zbrojeniowym przez pryzmat transferu międzynarodowego uzbrojenia i sprzętu wojskowego. Przedstawione zostały także dwie grupy czynników wpływających na podejmowanie kooperacji przemysłowej w sektorze zbrojeniowym. Sposób działania instytucji rządowych oraz funkcjonowania sektora zbrojeniowego kreują bowiem przestrzeń do wykorzystania kooperacji przemysłowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 378-391
Keywords: kooperacja przemysłowa; przemysł zbrojeniowy; międzynarodowy rynek zbrojeniowy; bezpieczeństwo międzynarodowe; industrail cooperation; international arms market; international security