Uwarunkowania i perspektywy rozwoju energetyki jądrowej w świecie i w Polsce - Pindór, Tadeusz (Determinants and prospects for development of nuclear power engineering in the world and in Poland, 2018)
W artykule przedstawiono podstawowe uwarunkowania procesu pozyskiwania energii wtórnej, głównie elektrycznej, z uranu. Na wstępie ukazano wielkość oraz geograficzną strukturę eksploatacyjnych zasobów rud uranu w przeliczeniu na czysty pierwiastek. Analizie poddano współczynniki przestrzennej koncentracji zasobów złóż, stanowiących podstawę do oceny zagrożenia dostaw uranu na rynki międzynarodowe w wyniku monopolizacji eksportu przez zmowę niewielkiej grupy dostawców. Scharakteryzowano proces pozyskiwania rud uranu ze złóż oraz głównych producentów uranu naturalnego. Po stronie popytowej przeanalizowano udział zużycia uranu w całkowitym zużyciu energii pierwotnej w świecie a następnie przedstawiono ranking państw – głównych użytkowników uranu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 343-355
Keywords: energetyka jądrowa; eksploatacyjne zasoby uranu; zużycie uranu; rozwój trwały i zrównoważony; nuclear power engineering; uranium reserves; uranium consumption; stable and sustainable development