Procesy usprawnień kaizen w przedsiębiorstwie produkcyjnym – wyniki badań empirycznych - Piasecka-Głuszak, Agnieszka; Karaś, Elżbieta (Kaizen improvement processes in a production company – results of empirical research, 2018)
Celem artykułu jest zaprezentowanie wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród pracowników na temat procesów usprawnień, podejmowanych działań kaizen w dużym międzynarodowym przedsiębiorstwie produkcyjnym, które stara się jak najlepiej wykorzystywać innowacje, nowe technologie, a ciągłe doskonalenie jest podstawą systemu zarządzania, stosowaną przez wszystkie jednostki korporacji w różnych częściach świata. Działania kaizen prowadzone w organizacji mogą wspierać realizację strategii wdrażania zmian organizacyjnych, a tym samym zwiększyć innowacyjność. Praca składa się z dwóch części: teoretycznej i empirycznej. Pierwsza przedstawia krótką charakterystykę koncepcji kaizen, główne założenia, zasady. Przedstawia także porównanie z innowacjami, jak również pokazuje wpływ i rolę pracowników w procesie wdrażania kaizen. Druga część prezentuje wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród pracowników na temat znajomości pojęcia kaizen, ich zaangażowania, systemu nagradzania czy barier w procesie ciągłego doskonalenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 324-342
Keywords: kaizen; ciągłe doskonalenie; procesy usprawnień; przedsiębiorstwo; innowacje; continous improvement; processes of improvements; company; innovation