Mikroprzedsiębiorstwa jako szczególna forma przedsiębiorczości w krajach Unii Europejskiej - Pangsy-Kania, Sylwia (Microenterprises as the special form of entrepreneurship in the countries of the European Union, 2018)
W artykule przeprowadzona została analiza dotycząca znaczenia mikroprzedsiębiorstw jako szczególnej formy przedsiębiorczości. W opracowaniu przeanalizowane zostały dane dla 28 krajów członkowskich Unii Europejskiej z punktu widzenia liczby mikroprzedsiębiorstw, zatrudnienia oraz wartości dodanej. Szczególna uwaga została zwrócona na zmiany w zakresie tych trzech wskaźników po przyjęciu roku 2008 za bazowy. Szereg czasowy kończy się na 2018 roku. Przedstawiona została także dynamika w kontekście badań sektorowych. W artykule uwzględniono również problematykę udziału unijnych mikroprzedsiębiorstw w wartości eksportu i importu. Celem pracy jest wykazanie znaczenia mikroprzedsiębiorstw jako szczególnej formy przedsiębiorczości w UE. Podstawę pracy stanowi metoda ilościowa oparta na obliczeniach własnych udostępnionych przez Eurostat. Konieczne są dalsze badania w zakresie analizowanej problematyki uzupełnione o dane jakościowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 299-311
Keywords: mikroprzedsiębiorstwa; zatrudnienie; wartość dodana; eksport; import; microenterprises; small and medium-sized enterprises; SME; large enterprises; European Union; employment; gross value added; export