Zmiany struktury globalnego eksportu usług w latach 2006-2016 - Myszkowska, Magdalena (Structural changes in global export of services in the years 2006-2016, 2018)
Jedną z głównych tendencji wyznaczających rozwój światowego handlu w minionej dekadzie był systematyczny wzrost znaczenia szeroko definiowanych usług biznesowych, na które popyt w skali świata systematycznie rośnie. Jednocześnie następował spadek udziału transportu i podróży, które obecnie stanowią mniej niż połowę światowego handlu usługami rynkowymi. Mimo iż handel większości krajów jest nadal zdominowany przez usługi tradycyjne, tj. transport i podróże, to pozostałe usługi rynkowe stanowią znaczną i ciągle rosnącą część eksportu. Najbardziej dynamicznie rozwijającymi się podsektorami były usługi ICT oraz pozostałe usługi biznesowe, które zyskały na znaczeniu w strukturze eksportu zwłaszcza takich krajów, jak Chiny i Indie. Celem artykułu jest analiza przekształceń w strukturze geograficznej i rzeczowej międzynarodowego eksportu usług w latach 2006- -2016. Zastosowaną metodą badawczą jest analiza tabelaryczno-opisowa bazująca na danych statystycznych WTO.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 275-287
Keywords: eksport usług; transgraniczny handel usługami; usługi biznesowe; services exports; cross-border services trade; business services