Konwergencja standardów sprawozdawczości finansowej do norm międzynarodowych - Krawczyk, Patrycja (Convergence of financial reporting standards for international norms, 2018)
Rachunkowość jako uniwersalny język biznesu powinna być zrozumiała bez względu na szerokość geograficzną. Koniec XX i początek XXI wieku to okres globalizacji wielu obszarów życia społecznego i gospodarczego, w tym także rachunkowości. Następuje wiele procesów standaryzacji i harmonizacji w skali globalnej. Oba te terminy są stosowane zamiennie, choć trzeba zauważyć, że standaryzacja oznacza wprowadzenie jednolitych norm. Celem opracowania jest podkreślenie roli standaryzacji sprawozdawczości finansowej w rozwoju globalnej gospodarki. Zaprezentowany zostanie proces, jaki po 1989 roku przeszła Polska, dostosowując prawo bilansowe do norm międzynarodowych. W przygotowaniu opracowania wykorzystana została metoda krytycznej analizy literatury, raportów branżowych, a także znajdą się tu odwołania do obserwacji praktyki gospodarczej, własnych doświadczeń i przemyśleń.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 201-208
Keywords: harmonizacja; globalizacja; konwergencja; rachunkowość; standaryzacja; harmonization; globalization; convergence; accounting; standarization