Instytucjonalizacja rachunkowości – aspekt międzynarodowy - Krawczyk, Patrycja (Institutionalization of accounting − international perspective, 2018)
Obserwowane obecnie zmiany w przestrzenni społecznej, w tym te związane z szeroko pojętą globalną ekonomią, są świeże i trudno je jeszcze jednoznacznie ocenić. Faktem jest to, że ich szybkość wzrasta w dotychczas niespotykanym tempie. Celem rachunkowości jest liczbowy opis zachodzących procesów gospodarczych. Oznacza to, że i ona sama musi ewoluować, by dotrzymywać kroku następującym przeobrażaniom: czy zmiany te mogą następować intuicyjnie i wynikać z bieżących decyzji, czy może potrzebni są animatorzy zachodzących zmian? Celem opracowania jest podkreślenie roli międzynarodowych instytucji w procesie tworzenia globalnych zasad sprawozdawczości finansowej. Zaprezentowana zostanie ich rola w procesie harmonizacji i standaryzacji rachunkowości. W przygotowaniu opracowania wykorzystana została metoda krytycznej analizy literatury, raportów branżowych, a także znajdą się tu odwołania do obserwacji praktyki gospodarczej, własnych doświadczeń i przemyśleń.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 192-200
Keywords: globalizacja; instytucjonalizacja; rachunkowość; globalization; institutionalization; accounting