Bezpośrednie inwestycje zagraniczne Chin w Polsce – problem rzeczywistej skali inwestycji - Kalwasiński, Maciej (China’s foreign direct investments in Poland − problem of an actual scale of investment, 2018)
Dynamiczny wzrost chińskich bezpośrednich inwestycji zagranicznych w ostatnich latach budzi niepokój rządów i obywateli państw odbiorców kapitału pochodzącego z Chin. Wiele podmiotów udostępnia dane dotyczące dwustronnych przepływów kapitałowych, jednak część źródeł publikuje informacje nierzetelne, niekompletne i zniekształcające obraz chińskiego zaangażowania w formie BIZ na świecie, w tym w Polsce. W artykule porównano źródła statystyk o wielkości chińskich BIZ w Polsce, wskazując ich wady i zalety oraz formułując rekomendacje dla optymalnego zastosowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 163-179
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; BIZ; Chiny; foreign direct investment; FDI; China