Rozwój płatności mobilnych M-PESA w Tanzanii - Czernichowski, Konrad (The development of mobile payments of M-Pesa in Tanzania, 2018)
Przykład Tanzanii pokazuje, że w warunkach niskiego odsetka osób z rachunkiem bankowym, a jednocześnie rozwiniętej telefonii komórkowej, rozwinęła się bankowość mobilna. Artykuł ma na celu analizę porównawczą tanzańskich operatorów telekomunikacyjnych w zakresie płatności mobilnych, przedstawienie obecnych zastosowań oraz perspektyw rozwoju tej formy płatności. Aby to osiągnąć, dokonano krytycznej analizy literatury. Nie bez znaczenia były także obserwacje własne z Tanzanii. Przedstawione zostały dziesięcioletnia historia tej formy pieniądza w Tanzanii, korzyści, jakie z niej czerpią obywatele (łatwe przesyłanie pieniędzy do odległych miejsc w kraju, regulowanie rachunków za wodę, elektryczność, bezpieczna tezauryzacja), potrzebne zabezpieczenia i przewidywane kierunki dalszego rozwoju (związane m.in. z niedostatecznym wykorzystaniem pieniądza mobilnego na rynku kapitałowym, mimo istniejącego potencjału akumulacji oszczędności krajowych na rodzimej giełdzie papierów wartościowych).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 120-127
Keywords: M-PESA; płatności mobilne zdalne; innowacje finansowe; Tanzania; Afryka Wschodnia; remote mobile payments; financial innovation; East Africa