Determinanty bezpośrednich inwestycji zagranicznych z krajów pozaeuropejskich w Polsce - Cieślik, Andrzej (Determinants of foreign direct investment from non-European countries into Poland, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest empiryczne zbadanie determinant bezpośrednich inwestycji zagranicznych, pochodzących ze 108 krajów pozaeuropejskich, w Polsce w latach 1990-2015 przy użyciu modelu dwumianowego ujemnego. Badanie jest prowadzone w odniesieniu do nowej teorii przedsiębiorstwa międzynarodowego, co pozwala na rozróżnienie między poziomymi oraz pionowymi motywami dokonywania zagranicznych inwestycji bezpośrednich i wyprowadzenie szeregu empirycznie testowalnych hipotez badawczych. Przede wszystkim empirycznej weryfikacji poddawane są hipotezy wyprowadzone z modelu kapitału wiedzy. Z przeprowadzonych badań empirycznych wynika, że Polska przyciąga zarówno poziome, jak i pionowe inwestycje motywowane odpowiednio dostępem do rynku kraju goszczącego oraz chęcią redukcji kosztów, przy czym motyw dostępu do rynku wydaje się silniejszy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 95-104
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; model dwumianowy ujemny; Polska; Poland; foreign direct investment; negative binomial model