Pozycja krajów Afryki w handlu międzynarodowym w latach 2010-2015 - Ambukita, Eric (Position of African countries in international trade in the years 2010-2015, 2018)
Przedmiotem artykułu jest próba przeanalizowania tendencji w rozmiarach i strukturze handlu międzynarodowego Afryki ze szczególnym podkreśleniem jej pozycji i przyczyn niskiego udziału w handlu globalnym, a także określenie perspektyw ewentualnych zmian. Handel międzynarodowy, mimo postępującej globalizacji, jest nadal jednym z głównych powiązań gospodarek poszczególnych państw z gospodarką światową. Gospodarki krajów afrykańskich są słabo rozwinięte, a ich udział w gospodarce światowej stale się zmniejsza. Przejawia się to przez niedorozwój infrastruktury, zacofanie w przemyśle, rolnictwie itp. Taki stan rzeczy sprawia, że i handel międzynarodowy nie rozwija się, tym bardziej że struktura słabego przemysłu z punktu widzenia międzynarodowego podziału pracy i warunków wymiany jest bardzo niekorzystna. W opracowaniu przestawiono sytuację dotyczącą handlu międzynarodowego Afryki oraz potencjalne przyczyny małego udziału tego kontynentu w światowym handlu, a także kierunki – zaproponowanych przez autora – sposobów poprawy jej pozycji w handlu globalnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 23-32
Keywords: handel międzynarodowy; pozycja; Afryka; Afryka Subsaharyjska; international trade; position; Africa; sub-Saharan Africa