Znaczenie usług w globalnych łańcuchach wartości krajów Europy Środkowej i Wschodniej - Ambroziak, Łukasz (Role of services in global value chains of the Central and Eastern European Countries, 2018)
W artykule dokonano oceny znaczenia usług w globalnych łańcuchach wartości dziesięciu krajów Europy Środkowej i Wschodniej (tj. Bułgarii, Czech, Estonii, Litwy, Łotwy, Polski, Rumunii, Słowacji, Słowenii i Węgier – EŚW) w latach 2000-2014. W tym celu wyznaczono macierz przepływów wartości dodanej w gospodarce światowej. Do obliczeń wykorzystano światowe tablice przepływów międzygałęziowych pochodzące z bazy WIOD Release 2016. Z przeprowadzonego badania wynikało, że w eksporcie krajów najbardziej zaangażowanych w globalnych łańcuchach wartości, tj. Czech, Słowacji, Słowenii i Węgier, wysoki był udział zagranicznych usług (silne powiązania w tył łańcucha). W pozostałych krajach Europy Środkowej i Wschodniej relatywnie duży był udział krajowych usług, które znalazły się w eksporcie innych krajów (silne powiązania w przód łańcucha wartości).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 11-22
Keywords: globalne łańcuchy wartości; usługi; kraje Europy Środkowej i Wschodniej; powiązania w tył łańcucha; powiązania w przód łańcucha; global value chains; services; Central and Eastern European Countries; backward linkages; forward linkages