Ocena zmian fizjologicznych oraz behawioralnych u pszczoły miodnej pod wpływem pola elektromagnetycznego o częstotliwości 50 Hz i zmiennym natężeniu - Migdał Paweł (Assessment of physiological and behavioral changesin honey bee under influence of the electromagnetic fieldwith a frequency of 50 Hz and variable current, 2018)
Głównym i nadrzędnym celem badań własnych było określenie stopnia oddziaływania pola elektromagnetycznego przy określonych parametrach na organizm pszczoły miodnej oraz uzyskanie odpowiedzi na pytanie „czy i w jakim ewentualnie stopniu PEM negatywnie wpływa na zachowanie się pszczół i kondycje ich organizmu?”.
Keywords: pole elektromagnetyczne; pszczoła miodna; behawior; fizjologia