Atrakcyjność oferty turystyki zdrowotnej Uzdrowiska Kołobrzeg SA w ocenie niemieckich kuracjuszy - Skowronek, Ewa; Krzyżanek, Izabela (German visitors’ attractiveness assessment of the health tourism offer by the Kołobrzeg Health Resort and Spa S.A., 2018)
Głównym celem pracy było ocenienie atrakcyjności oferty turystyki zdrowotnej Uzdrowiska Kołobrzeg SA przez niemieckich kuracjuszy. Badania z zastosowaniem metody sondażu diagnostycznego przeprowadzono w 2015 roku. Oprócz oceny oferty analizowano także czynniki wpływające na decyzję o przyjeździe, źródła informacji o uzdrowisku i świadczonych w nim usługach. Aby skonfrontować opinie konsumentów z polityką przedsiębiorstwa, przeprowadzono wywiad z jego pracownikiem. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że Niemcy na ogół bardzo pozytywnie oceniają ofertę turystyki zdrowotnej uzdrowiska, wskazują jednak na pewne możliwości zwiększenia jej atrakcyjności. Warto, aby przedsiębiorstwo uwzględniło pozyskaną wiedzę. Może się ona okazać przydatna i mieć wpływ na wzrost zainteresowania się kurortem także wśród turystów z innych krajów. Dodatkowo rezultaty badań własnych porównano z opublikowanymi już wynikami prac, dotyczącymi opinii polskich kuracjuszy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 535; s. 172-185
Keywords: atrakcyjność oferty turystyki uzdrowiskowej; uzdrowisko Kołobrzeg; opinia kuracjuszy z Niemiec; attractiveness of the health tourism offer; Kołobrzeg Healt Resort and SPA; opinion of health resort patiens from Germany