Znaczenie social farmingu w wybranych krajach Unii Europejskiej jako przykład przedsiębiorczości w turystyce na obszarach wiejskich - Roman, Michał; Wojcieszak, Monika (The importance of social farming in selected European Union countries as an example of entrepreneurship in tourism in rural areas, 2018)
Celem artykułu było zaprezentowanie znaczenia social farmingu w rozwoju turystyki. W opracowaniu scharakteryzowano pojęcie social farming z uwzględnieniem zarówno czynników wspierających go, jak i ograniczeń. Zaprezentowano również przykłady social farmingu w Polsce oraz w wybranych krajach Unii Europejskiej. Artykuł opracowano z wykorzystaniem metody desk research. Posłużono się klasyczną analizą dokumentów o charakterze zastanym, jak i strategicznym, dzięki którym ustalono fakty, weryfikację i prezentację. Dobór metod determinowała dostępność materiałów źródłowych, z których część miała charakter pierwotny lub wtórny (raporty, dokumenty statystyki publicznej, literatura związana z social farmingiem). Zauważono, że w krajach Unii Europejskiej coraz silniej rozwija się social farming, gdyż z roku na rok rośnie liczba gospodarstw oferujących opiekę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 535, s. 161-171
Keywords: gospodarstwa opiekuńcze; Unia Europejska; social farming; przedsiębiorczość na wsi; produkt turystyczny; agroturystyka; turystyka wiejska; care farming; care homes; European Union; rural entrepreneurship; tourism product; agritourism; rural tourism