Produkty gospodarstw agroturystycznych - Przeorek, Renata (The product of agritourism farms, 2018)
W artykule zidentyfikowano i zwrócono uwagę na specyficzne elementy produktu gospodarstw agroturystycznych zlokalizowanych w gminach wiejskich Pogórza Izerskiego. Autorka omówiła podstawowe uwarunkowania rozwoju produktu gospodarstw agroturystycznych, jak również możliwości ich wykorzystania w tworzeniu zróżnicowanej i unikatowej oferty. Podkreśliła, że przyjęcie charakterystycznych elementów środowiska i kultury oraz wykorzystanie różnych aktywności gospodarstwa rolnego w kształtowaniu składników oferty gospodarstw agroturystycznych oraz tworzenie komplementarnych i kompleksowych produktów agroturystycznych pozwala na skuteczniejsze pozyskiwanie turysty – gościa na konkurencyjnym rynku turystyki wiejskiej. Rozważania uzupełniają uwagi dotyczące możliwości wprowadzenia nowych usług do oferty omawianych gospodarstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 535, s. 152-160
Keywords: produkt agroturystyczny; elementy produktu agroturystycznego; czynniki rozwoju; agritourism product; development factors; elements of an agritourism product