Grupy na Facebooku jako źródło informacji turystycznej - Korbiel, Karolina (Facebook groups as a source of tourism information, 2018)
Pomimo powszechnie dostrzeganego, wciąż rosnącego znaczenia mediów społecznościowych, liczba prac badawczych nad ich wykorzystywaniem przez turystów jest wciąż niewystarczająca. Celem artykułu jest analiza grup na Facebooku o tematyce związanej z podróżowaniem jako źródła informacji turystycznej. Badania zostały przeprowadzone za pomocą metody jakościowej – netnografii. Wyniki ukazują znaczenie polskojęzycznych grup na Facebooku zarówno na etapie planowania, realizacji wyjazdu, jak i wspomnień po powrocie. Są to liczne, aktywnie działające i wciąż rozwijające się społeczności. Znajomość zasad funkcjonowania grup może być przydatna dla specjalistów marketingu, bowiem ich specyfika i kierunki rozwoju odzwierciedlają trendy panujące na rynku turystycznym. Rekomenduje się prowadzenie dalszych badań na ten temat, w szczególności o charakterze ilościowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 535; s. 81-89
Keywords: grupy na Facebooku; informacja turystyczna; netnografia; media społecznościowe; Facebook groups; tourism information; netnography; social media