Ocena stron internetowych wybranych polskich portów jachtowych - Hącia, Ewa; Łapkko, Aleksandra (Evaluation of websites of selected Polish yacht ports, 2018)
Celem artykułu jest przeprowadzenie badań treści stron internetowych nadbałtyckich portów jachtowych. Na potrzeby artykułu postawiono hipotezę badawczą, że narzędzie, jakim jest strona internetowa, jest w bardzo niewielkim stopniu wykorzystywane przez porty jachtowe. Prowadząc badania, skoncentrowano się na 18 polskich portach leżących wzdłuż wybrzeża Bałtyku, na terenach przynależnych do dwóch województw: zachodniopomorskiego i pomorskiego. Badania polegały na ocenie stron internetowych portów według przyjętych 10 kryteriów, w aspekcie ich przydatności dla potencjalnych turystów poszukujących informacji o danym porcie i dostępnych na jego terenie usługach. Wykorzystano przy tym takie metody badawcze, jak obserwacja teoretyczno-analityczna połączona z eksploracją stron internetowych oraz metoda bonitacji punktowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 535; s. 72-80
Keywords: port jachtowy; strony internetowe; promocja; yacht port; website; promotion