Świadomość lokalna mieszkańców jako czynnik rozwoju turystyki na przykładzie gminy Karlino - Głąbiński, Zbigniew; Duda, Tomasz; Szostak, Daniel (Local awareness of inhabitants as a factor of tourism development on the example of Karlino municipality, 2018)
W artykule zaprezentowano przegląd zagadnień dotyczących problematyki udziału mieszkańców w rozwoju lokalnym ze szczególnym uwzględnieniem kreowania potencjału turystycznego. W oparciu o przeprowadzone w środowisku lokalnych liderów zogniskowane wywiady grupowe omówiono główne problemy dotyczące udziału lokalnej społeczności w rozwoju turystyki w gminie Karlino. Zwrócono uwagę na rolę władz gminnych w kształtowaniu świadomości lokalnej oraz budzeniu aktywności społecznej i ekonomicznej wśród mieszkańców. Wyniki badań potwierdziły wysoki poziom świadomości mieszkańców gminy, zaangażowanie władz samorządowych oraz dobre relacje pomiędzy interesariuszami rozwoju turystyki. Głównym ujawnionym problemem były trudności w przepływie informacji. Jako sposób rozwiązywania problemów zaproponowano utworzenie nowych kanałów komunikacji i konsultowania się pomiędzy wszystkimi stronami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 535; s. 59-71
Keywords: potencjał turystyczny; świadomość lokalna; partycypacja społeczna; tourism potential; local awareness; social participation