Całoroczne pakiety pobytowe jako produkt hotelarski. Przegląd ofert polskich obiektów nadmorskich - Dudziak, Sebastian (Year-round stay packages as a hotel product. An overview of Polish seaside hotel offers, 2018)
Mimo stale rosnącego zainteresowania wyjazdami turystycznymi współczesne hotele funkcjonują w warunkach konkurowania. W wyniku zmieniających się preferencji turystów obiekty te zmuszone są modyfikować produkt w taki sposób, aby możliwie najlepiej dopasować go do oczekiwań strony popytowej przy jednoczesnej maksymalizacji wykorzystania swoich zasobów. Jedną z takich możliwości jest tworzenie pakietów pobytowych. Niniejszy artykuł poświęcono teoretycznym zagadnieniom dotyczącym produktu hotelarskiego i pakietu pobytowego oraz zaprezentowano wyniki badań własnych, których głównym celem była identyfikacja występowania całorocznych pakietów pobytowych w ofertach hoteli nadmorskich na przykładzie obiektów trzy-, cztero- i pięciogwiazdkowych. Przyjęta hipoteza zakłada, że badane hotele posiadają zróżnicowaną ofertę całorocznych pakietów pobytowych. Przedstawione dane potwierdzają występowanie analizowanych produktów jedynie w 52% hoteli skategoryzowanych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 535; s. 49-58
Keywords: produkt hotelarski; pakiety pobytowe; hotele nadmorskie; hospitality; stay packages; seaside hotels