Segmentacja uczestników spotkań konferencyjnych jako podmiotów rynku turystyki biznesowej - Cieślikowski, Krzysztof (Segmentation of conference meetings participants as players of the business tourism market, 2018)
Celem artykułu jest wskazanie kluczowych kryteriów efektywnej segmentacji uczestników konferencji. Przypuszcza się, że z punktu widzenia zarówno administracji miasta, jak i organizatorów wydarzeń kluczowe kryteria efektywnej segmentacji to, te które pozwolą na przygotowywanie interesującej oferty, elastyczne zarządzanie cenami, a także prowadzenie skutecznych kampanii promocyjnych i sprzedażowych w celu przyciągnięcia i obsługi określonych gości konferencyjnych. Do osiągnięcia celu oraz weryfikacji postawionej hipotezy zastosowano metody obserwacji czynnej i analizy opracowań literaturowych zagranicznych i krajowych, a także wyniki opracowań własnych. Autor dokonuje identyfikacji i opisu kryteriów segmentacji uczestników spotkań konferencyjnych z wykorzystaniem procedury a priori i post hoc. Do kluczowych kryteriów zaliczył: miejsce zamieszkania uczestnika, rodzaj instytucji, którą reprezentuje uczestnik, długość pobytu uczestnika, wykorzystany przez uczestnika środek transportu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 535; s. 26-35
Keywords: marketing destynacji; rynek turystyczny; turystyka biznesowa; segmentacja rynku; destination marketing; tourism market; business tourism; market segmentation