Rola komunikowania się w samorządzie terytorialnym - Stasiak, Ewelina (The role of communication in local government, 2018)
W artykule wskazano wybrane problemy i zagadnienia składające się na prawidłowe funkcjonowanie jednostki terytorialnej, opierającej się na sprawnym i skutecznym komunikowaniu się. To, co bez wątpienia jest istotne, to zaangażowanie i profesja władz samorządowych na rzecz realizacji zadań publicznych będących również wyrazem odpowiedzialności za społeczność lokalną, która wpisana jest w istotę samorządności. Niezwykle ważne jest to, aby zwrócić uwagę na wymagania ze strony mieszkańców, którzy są najważniejszym odbiorcą informacji wypływających z urzędu, a zarazem istotnym źródłem informacji do niego dopływających. Rozważania podjęte w tekście prowadzą do wniosku, że takie podejście być może doprowadzi polski samorząd do sytuacji, w której skuteczność, przejrzystość i odpowiedzialność zagości na stałe w administracji samorządowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 534, s. 89-101
Keywords: zarządzanie; samorząd terytorialny; władza lokalna; management; local government; local authorities