Problemy społeczne aktywizujące łódzkie NGO do wdrażania produktowych i procesowych oddolnych innowacji społecznych - Zajda, Katarzyna (Social problems activating Łódź NGOs to implement product and process grassroots social innovations, 2018)
Przedmiotem artykułu jest aktywność łódzkich organizacji pozarządowych na rzecz wdrażania oddolnych innowacji społecznych. Na podstawie badań własnych przeprowadzonych w 2017 r. (za pomocą techniki wywiadu swobodnego) zostanie udzielona odpowiedź na dwa pytania: Jakie problemy społeczne mieszkańców Łodzi aktywizują (działające na obszarze tego miasta) NGO do wdrażania tych innowacji? Czy wśród nich znajdują się tylko produktowe, czy też procesowe? Podstawą analiz jest autorska definicja innowacji społecznych. Innowacje społeczne wdrażane przez działające w trybie ciągłym łódzkie NGO dotyczą przede wszystkim problemów społecznych związanych z wykluczeniem na skutek niepełnosprawności fizycznej i psychicznej, doświadczaniem chronicznej choroby, wczesnym rodzicielstwem, rozpadem rodzin, postaw społecznych względem adopcji i funkcjonowania rodzin zastępczych, bezrobocia młodych matek oraz problemu niskiej aktywności społecznej. Wśród nich dominują produktowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 534, s. 70-78
Keywords: oddolne innowacje społeczne; organizacje pozarządowe; Łódź; grassroots social innovations; non-governmental organisations