Budżet obywatelski a społeczne wytwarzanie przestrzeni miejskiej – przykład Łodzi - Brzeziński, Kamil; Michalska-Żyła, Agnieszka (Participatory budgeting and social creation of urban space ‒ example of Łódź, 2018)
W 2014 r. władze Łodzi zdecydowały o wprowadzeniu budżetu obywatelskiego. Celem artykułu jest przedstawienie rezultatów ilościowej i jakościowej analizy propozycji zadań zgłoszonych przez mieszkańców Łodzi w ramach I edycji budżetu obywatelskiego. Efektem analizy jest ukazanie potrzeb oraz oczekiwań mieszkańców w odniesieniu do funkcjonowania miasta. Ich przegląd wskazuje na kierunek pożądanych zmian w mieście, które w zdecydowanej większości dotyczą przestrzennego aspektu funkcjonowania miasta. Wyłaniające się z projektów propozycje zmiany i poprawy już istniejących bądź kształtowania nowych przestrzeni i miejsc w mieście postrzegane są jako możliwości społecznego wytwarzania przestrzeni miejskiej i kształtowania podstawowych form ładu przestrzennego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 534, s. 57-69
Keywords: partycypacja; budżet obywatelski; społeczne wytwarzanie przestrzeni; przestrzeń miejska; miasto; Łódź; participation; participatory budgeting; social space creation; urban space; city