Dlaczego Łódź? Atrakcyjność migracyjna miasta w ujęciu jakościowym - Szafrańska, Ewa; Michalska-Żyła, Agnieszka (Why Łódź? Migration attractiveness of the city in qualitative approach, 2018)
Relatywnie niska atrakcyjność migracyjna Łodzi, pogłębiająca niekorzystną sytuację demograficzną miasta, skłoniła do sformułowania pytania kim są osoby, które decydują się związać swoje losy z miastem oraz jakie są główne powody ich osiedleńczych decyzji. Empiryczną podstawą artykułu są badania przeprowadzone w 2016 r. wśród „nowych łodzian”. Podjęta problematyka mieści się w szerszej perspektywie badań nad atrakcyjnością migracyjną miast lecz ujęta została w sposób jakościowy (z wykorzystaniem techniki indywidualnego wywiadu pogłębionego). Rezultaty badania wskazały, że do głównych powodów osiedlenia się w mieście należą: po pierwsze funkcjonowanie najważniejszych kompleksów instytucjonalnych takich jak rynek pracy, edukacja, opieka zdrowotna oraz usługi dla ludności; po drugie względy osobiste i rodzinne; oraz po trzecie podjęcie studiów oraz znalezienie tu pierwszej pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 534, s. 21-35
Keywords: atrakcyjność migracyjna; powody migracji; Łódź; warunki życia; badania jakościowe; migration attractiveness; reasons for migration; living conditions; qualitative approach