Zobowiązania handlowe jako krótkoterminowe źródło finansowania przedsiębiorstw: przykład spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Ziętek-Kwaśniewska, Katarzyna (Trade payables as a source of short-term finance: the case of companies listed on the Warsaw Stock Exchange, 2018)
Celem badania była analiza znaczenia zobowiązań handlowych jako krótkoterminowego źródła finansowania przedsiębiorstw. Badaniem objęto 190 krajowych spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 2010-2016. Wyniki empirycznej weryfikacji wskazują na malejące znaczenie zobowiązań handlowych w strukturze źródeł finansowania badanych podmiotów przy wzroście udziału krótkoterminowych zobowiązań z tytułu kredytów i pożyczek. Spadek udziału zobowiązań handlowych w zobowiązaniach krótkoterminowych najsilniej dotyczył makrosektorów: „ochrona zdrowia”, „technologie” oraz „paliwa i energia”. W całym rozważanym okresie, uwzględniając pozycję netto w kredycie kupieckim, większość spółek występowała w charakterze jego dawcy. W przeważającej części dawcami kredytu kupieckiego były spółki z makrosektorów: „produkcja przemysłowa i budowlano-montażowa” oraz „technologie”.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 280-290
Keywords: zobowiązania handlowe; kredyt kupiecki; należności handlowe; źródła finansowania; trade payables; trade credit; trade receivables; sources of finance