Sprawozdania finansowe mikro i małych jednostek - Zawadzki, Aleksander; Zielińska, Marta (Financial statements of micro and small enterprises, 2018)
Celem referatu jest analiza stanu sprawozdawczości mikro- i małych podmiotów po nowelizacji ustawy o rachunkowości z 2015 roku w ocenie osób zajmujących się rachunkowością. Referat weryfikuje dwie hipotezy: 1) uproszczone sprawozdania finansowe nie w pełni zachowują zasadę wiernego i rzetelnego obrazu jednostki, co jest wynikiem szeregu uproszczeń możliwych do zastosowania przez mikro- i małe przedsiębiorstwa; 2) raporty finansowe tych podmiotów nie dostarczają odbiorcom informacji, które mogą być postawą do podejmowania decyzji. Jako metodę badawczą zastosowano badanie ankietowe przeprowadzone wśród osób zajmujących się rachunkowością. Efektem analizy są wnioski sprowadzające się do stwierdzenia, że uproszczone sprawozdania finansowe nie są w praktyce powszechne. W wyniku przeprowadzonego badania obydwie hipotezy zostały zweryfikowanie pozytywnie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 268-279
Keywords: jednostka mikro; jednostka mała; sprawozdanie finansowe; micro enterprises; small enterprise; financial statement