Zastosowanie metody DEA do oceny kondycji finansowej klubów ekstraklasy - Wyszyński, Artur; Sołoma, Andrzej; Skorwider-Namiotko, Jarosław (Application of DEA method for the evaluation of financial condition of ekstraklasa clubs, 2018)
Celem artykułu jest zastosowanie wskaźników efektywności technicznej uzyskanych za pomocą modeli CCR, BCC i SE-CCR metody Data Envelopment Analysis − DEA, będących miernikami oceny kondycji finansowej klubów piłki nożnej ekstraklasy, które w sezonie 2016/2017 rozgrywały mecze w rozgrywkach piłkarskich w Polsce. Wybór klubów podyktowany był dostępnością danych pochodzących z raportów instytucji finansowej Ernst &Young. Z badania wynika, że między miernikami efektywności i wskaźnikami finansowymi istnieje silna korelacja. Otrzymane wyniki wskazują, że mierniki efektywności, obliczone za pomocą modeli DEA, mogą być stosowane do oceny kondycji finansowej klubów piłkarskich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 259-267
Keywords: efektywność techniczna; kluby piłkarskie; graniczna analiza danych DEA; technical efficiency; football clubs; DEA