Profesjonalizacja przedsiębiorstw rodzinnych w obszarze zarządzania finansami - Węcławski, Jerzy (Professionalization of family businesses in the financial management area, 2018)
Przedsiębiorstwa rodzinne są w większości podmiotami małymi bądź średnimi. W Polsce ich reaktywacja i rozwój ma miejsce od niedawna. Celem prezentowanych w artykule badań było określenie poziomu profesjonalizacji działalności przedsiębiorstw rodzinnych w wybranych obszarach zarządzania finansami w tym porównaniu z przedsiębiorstwami nierodzinnymi. Przyjęto trzy hipotezy badawcze zakładające, że przedsiębiorstwa rodzinne wykazują niski poziom profesjonalizacji w zakresie struktur kierowniczych odpowiadających za finanse, planowanie działalności oraz podejmowania decyzji finansowych. Badania zostały przeprowadzone na ogólnopolskiej próbie 758 przedsiębiorstw, w tym 396 rodzinnych. Zastosowano metody opisu i wnioskowania statystycznego oraz analizy porównawczej. Wyniki badań potwierdziły przypuszczenia o niskim poziomie profesjonalizacji firm rodzinnych w obszarze zarządzania finansami, w szczególności w porównaniu z firmami nierodzinnymi. Jest to w dużej mierze spowodowane przez hierarchię celów, jakimi kierują się właściciele przedsiębiorstw rodzinnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 241-249
Keywords: przedsiębiorstwo rodzinne; profesjonalizacja; nadzór korporacyjny; zarządzanie finansami; family business; professionalization; family corporate governance; financial management