Źródła finansowania działalności przedsiębiorstw przemysłowych w opinii zarządzających - Wasilewski, Mirosław; Pawlik, Magdalena (Sources of financing of industrial enterprises according to their managers, 2018)
W opracowaniu przedstawiono opinie zarządzających dotyczące źródeł finansowania działalności w przedsiębiorstwach przemysłowych. Analizie poddano 26 spółek produkcyjnych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Przedsiębiorstwa przemysłowe stosują zróżnicowane formy finansowania działalności, biorąc pod uwagę ich dostępność oraz koszt zaangażowania. Najwięcej spółek korzysta z kapitału własnego i długoterminowych kredytów bankowych. Te źródła finansowania są stabilne, aczkolwiek najdroższe. Za najtrudniej dostępne źródła finansowania zarządzający uznali dotacje i subwencje oraz venture capital, z których nie korzystało żadne z badanych przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 229-240
Keywords: przedsiębiorstwa przemysłowe; źródła finansowania; strategia gospodarowania kapitałem obrotowym; rentowność kapitałów własnych; industrial enterprises; sources of financing; working capital management strategy; return on equity