Dezinwestycje jako źródło finansowania działalności przedsiębiorstw - Szydłowski, Konrad (Disinvestment as a source of financing of enterprises activity, 2018)
W artykule podjęto problematykę dezinwestycji w przedsiębiorstwach. Celem badawczym było określenie znaczenia dezinwestycji jako źródła finansowania działalności przedsiębiorstw. Badaniami objęto grupę spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w ramach indeksu sektorowego – WIG-spożywczy. Wyniki przeprowadzonych badań wskazały na zróżnicowaną aktywność dezinwestycyjną analizowanych spółek. Przedmiotem dezinwestycji były przede wszystkim środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne. W większości analizowanych spółek wpływy z tytułu dezinwestycji stanowiły stosunkowo niewielki udział w ogólnej strukturze aktywów oraz nakładach na inwestycje. Ponadto potwierdzono tezę, iż tego rodzaju źródło finansowania powinno mieć wyłącznie charakter uzupełniający w stosunku do pozostałych źródeł kapitału – własnych i obcych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 219-228
Keywords: dezinwestycja; źródła finansowania; struktura aktywów; disinvestment; sources of financing; structure of assets