Potencjał produkcyjny a zadłużenie przedsiębiorstw rolniczych – ujęcie modelowe - Strzelecka, Agnieszka; Zawadzka, Danuta; Kurdyś-Kujawska, Agnieszka (Production potential vs. the debt of agricultural enterprises − a model approach, 2018)
Celem opracowania jest ocena wpływu potencjału produkcyjnego przedsiębiorstw rolniczych w Polsce na wykorzystanie obcych źródeł finansowania działalności. Badanie przeprowadzono na podstawie danych obejmujących 12027 przedsiębiorstw rolniczych, które w 2015 roku prowadziły rachunkowość rolną na potrzeby Polskiego FAND. W pracy wykorzystano model regresji logistycznej. Wśród zmiennych niezależnych uwzględniono zmienne ilościowe charakteryzujące potencjał produkcyjny przedsiębiorstw rolniczych. Wyniki estymacji parametrów modelu końcowego wykazały, iż statystycznie istotny dodatni wpływ na prawdopodobieństwo korzystania z kapitału obcego przez przedsiębiorstwa rolnicze w Polsce miały zmienne, takie jak: powierzchnia użytków rolnych, udział gruntów dzierżawionych w powierzchni użytków rolnych, nakłady pracy ogółem oraz techniczne uzbrojenie pracy. Oszacowany model odznaczał się wysoką jakością, a tym samym zdolnością do poprawnej klasyfikacji przedsiębiorstw rolniczych. Słowa kluczowe: zadłużenie, potencjał produkcyjny, przedsiębiorstwo rolnicze, model logitowy, Celem opracowania jest ocena wpływu potencjału produkcyjnego przedsiębiorstw rolniczych w Polsce na wykorzystanie obcych źródeł finansowania działalności. Badanie przeprowadzono na podstawie danych obejmujących 12027 przedsiębiorstw rolniczych, które w 2015 roku prowadziły rachunkowość rolną na potrzeby Polskiego FAND. W pracy wykorzystano model regresji logistycznej. Wśród zmiennych niezależnych uwzględniono zmienne ilościowe charakteryzujące potencjał produkcyjny przedsiębiorstw rolniczych. Wyniki estymacji parametrów modelu końcowego wykazały, iż statystycznie istotny dodatni wpływ na prawdopodobieństwo korzystania z kapitału obcego przez przedsiębiorstwa rolnicze w Polsce miały zmienne, takie jak: powierzchnia użytków rolnych, udział gruntów dzierżawionych w powierzchni użytków rolnych, nakłady pracy ogółem oraz techniczne uzbrojenie pracy. Oszacowany model odznaczał się wysoką jakością, a tym samym zdolnością do poprawnej klasyfikacji przedsiębiorstw rolniczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 206-218
Keywords: zadłużenie; potencjał produkcyjny; przedsiębiorstwo rolnicze; model logitowy; indebtedness; production potential; agricultural enterprise; logistic model