Weryfikacja dokładności modeli dyskryminacyjnych na przykładzie emitentów obecnych na platformie Catalyst - Mikutowski, Mateusz (Verification of discriminatory analysis models accuracy by the example of issuers present on the Catalyst platform, 2018)
Głównym celem artykułu jest weryfikacja, czy najpopularniejsze polskie modele dyskryminacyjne mogą stanowić użyteczne narzędzie do ograniczania ryzyka inwestycji w obligacje korporacyjne będące głównym przedmiotem obrotu na platformie Catalyst. W tym celu autor zweryfikował zachowanie sześciu polskich modeli upadłościowych w okresie sześciu kwartałów poprzedzających ogłoszenie niewypłacalności przez spółki, których obligacje były notowane na platformie Catalyst. Przeprowadzona analiza wykazała niewielką skuteczność większości analizowanych modeli. W artykule przedstawiono także statystyki bankructw emitentów na rynku Catalyst oraz wskazano istotność zwiększania świadomości dotyczącej ryzyka powiązanego z obligacjami korporacyjnymi wśród inwestorów. Dodatkowo autor opisał możliwe przyczyny ich niewielkiej skuteczności oraz przedstawił możliwe kierunki rozwoju metod dyskryminacyjnych wynikające z zaobserwowanych tendencji oraz rozwoju zaawansowanych metod analizy danych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 171-184
Keywords: obligacje korporacyjne; Catalyst; upadłość; analiza dyskryminacyjna; dłużne papiery wartościowe; corporate bonds; bankruptcy; discriminatory analysis; debt securities