Skierowana behawioralna wartość bieżąca – zrewidowane podejście - Łyczkowska-Hanćkowiak, Anna (Oriented behavioural present value – revised approach, 2018)
Behawioralna wartość bieżąca (BPV) jest rodzajem wartości bieżącej, która zależy od czynników behawioralnych. Punktem wyjścia do rozważań jest BPV zdefiniowana jako liczba rozmyta typu L-R. W artykule BPV została opisana za pomocą zrewidowanej definicji skierowanej liczby rozmytej. Informacje opisane przez BPV uzupełniono o subiektywną prognozę kierunku trendu ceny rynkowej. Prognoza została wprowadzona w modelu BPV jako orientacja liczby rozmytej. Domniemanie wzrostu ceny rynkowej zaznaczono za pomocą dodatniej orientacji liczby rozmytej. Domniemanie spadku ceny rynkowej zaznaczono za pomocą ujemnej orientacji liczby rozmytej. Na koniec pokazano, że przy założeniu, że wartość przyszła jest zmienną losową o rozkładzie normalnym, oczekiwany czynnik dyskontujący może zostać przedstawiony jako skierowana liczba rozmyta. Orientacja oczekiwanego czynnika dyskontującego jest zgodna z orientacją BPV, która go definiuje.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 149-159
Keywords: behawioralna wartość bieżąca; skierowana liczba rozmyta; czynnik dyskontujący; behavioural present value; ordered fuzzy numbers; discount factor