Finansowe aspekty zarządzania procesami innowacyjnymi w małych i średnich przedsiębiorstwach - Kokot-Stępień, Patrycja (Financial aspects of managing innovative processes in small and medium enterprises, 2018)
Nieustanne zmiany otoczenia i rosnąca konkurencja na rynku zmuszają przedsiębiorstwa do ciągłego rozwoju, którego istotnym czynnikiem, bez względu na rozmiar prowadzonej działalności, są innowacje. Niemniej węższy zakres działania, niewystarczające własne zasoby finansowe oraz problemy z pozyskaniem środków ze źródeł zewnętrznych przekładają się na poziom aktywności innowacyjnej małych i średnich przedsiębiorstw. Realizacja procesów innowacyjnych wymaga bowiem znacznych nakładów kapitałowych, z reguły przewyższających możliwości finansowe przedsiębiorstw, a towarzyszące im wysokie ryzyko inwestycyjne utrudnia dostęp do zewnętrznych źródeł finansowania, szczególnie dla podmiotów sektora MSP. Celem artykułu jest ocena działalności innowacyjnej małych i średnich przedsiębiorstw w latach 2010-2016 ze szczególnym uwzględnieniem źródeł finansowania innowacji realizowanych przez podmioty sektora MSP w przyjętym okresie badawczym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 132-140
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; proces innowacyjny; źródła finansowania; innowacje; small and medium enterprises; innovative process; sources of innovation financing