Cykl operacyjny i jego elementy składowe a rentowność spółek notowanych na GPW w Warszawie - Jaworski, Jacek; Czerwonka, Leszek (Operating cycle, its components vs. profitability of companies listed on Warsaw Stock Exchange, 2018)
W artykule przeanalizowano zależności pomiędzy rentownością aktywów a cyklem operacyjnym i jego elementami składowymi (okresem obrotu zapasami, cyklem inkasa należności, okresem spłaty zobowiązań oraz cyklem konwersji gotówki). W badaniu empirycznym wykorzystano analizę panelową danych opartych na sprawozdaniach finansowych 251 spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 1998- -2016. Uzyskane wyniki empiryczne są potwierdzeniem hipotez założonych na podstawie przeglądu literatury. Zależność między mierzonymi w dniach wskaźnikami zarządzania kapitałem obrotowym a rentownością okazała się negatywna. Oznacza to, że im dłuższy cykl operacyjny i wszystkie jego składowe, tym rentowność przedsiębiorstwa jest mniejsza.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 110-118
Keywords: rentowność przedsiębiorstwa; wskaźnik rentowności aktywów; zarządzanie kapitałem obrotowym; cykl operacyjny; cykl konwersji gotówki; corporate profitability; return on assets; working capital management; operating cycle; cash conversion cycle