Motywy podejmowania przez rolników pozarolniczej działalności gospodarczej - Hajduga, Elżbieta (Motives for undertaking non-agricultural business activity by farmers, 2018)
Zaspokajając swoje potrzeby dotyczące ambicji, niezależności, uzyskiwania dochodów, podejmujemy decyzję o prowadzeniu działalności gospodarczej. Motywów, które pozwolą podjąć taką decyzję, jest znacznie więcej i każdy indywidualnie je rozpatruje. Wśród rolników także można zaobserwować coraz większą chęć podejmowania pozarolniczej działalności gospodarczej. Działalność ta może wiązać się z wykorzystaniem nadwyżek zasobów pochodzących z gospodarstwa rolnego, ale także może pozostawać w oderwaniu od gospodarstwa i jego zasobów. Celem niniejszego opracowania było zdefiniowanie oraz opisanie podstawowych motywów podejmowania pozarolniczej działalności gospodarczej przez rolników na podstawie analizy literatury przedmiotu. Uzupełnieniem jest prezentacja obszarów i rodzajów, w których ta działalność jest najchętniej podejmowana. Podstawowymi metodami badawczymi wykorzystanymi przez autorkę były metoda analizy i krytyka literatury przedmiotu oraz metody formalne, w tym metoda opisu tabelarycznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 91-99
Keywords: rolnik; motywacja; pozarolnicza działalność gospodarcza; farmer; motivation; non-agricultural business activity