Wybrane behawioralne aspekty audytu wewnętrznego - Grzesiak, Lena (Selected behavioural aspects of internal audit, 2018)
W przypadku nauk ekonomicznych coraz częściej wykorzystuje się dorobek psychologii i socjologii do badania problemów w ich nowym kontekście, głównie uwzględniającym wpływ indywidualnych i grupowych zachowań poznawczych i emocjonalnych na racjonalność podejmowanych decyzji. To podejście biorą pod uwagę behawioralna: ekonomia, finanse oraz rachunkowość. W ramach rachunkowości behawioralnej Birnberg oraz Shields wyróżnili 1) kontrolę kierowniczą, 2) przetwarzanie informacji w rachunkowości finansowej, 3) projektowanie systemu informacyjnego rachunkowości, 4) socjologię organizacji oraz 5) audyt (zewnętrzny i wewnętrzny). Opracowanie przedstawia tło i główne wątki audytu wewnętrznego z uwzględnieniem czynników behawioralnych. Wykorzystane są do tego krytyczna analiza literatury przedmiotu oraz wnioskowanie logiczne. Struktura artykułu jest podporządkowana jego celowi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 83-90
Keywords: finanse behawioralne; audyt wewnętrzny; rachunkowość behawioralna; audyt behawioralny; interdyscyplinarność nauk; behavioural finance; internal audit; behavioural accounting; behavioural audit; interdisciplinary science