Sprawozdanie z działalności jako uzupełniające źródło informacji o fundacji. Zakres i ocena przydatności w rozpatrywanych fundacjach - Chojnacka, Ewa; Miścikowska, Daria (Performance report as a supplementary source of information about foundation. Scope and assessment of usefulness in the surveyed foundations, 2018)
Artykuł wpisuje się w problematykę sprawozdawczości organizacji non profit. Przedmiotem artykułu są sprawozdania z działalności fundacji posiadających lub nie status organizacji pożytku publicznego, jako dodatkowe źródło informacji w stosunku do sprawozdania finansowego fundacji. Celem opracowania jest przedstawienie zakresu prezentowanych w tych sprawozdaniach informacji, a także ocena przydatności tych sprawozdań dokonana przez fundacje je sporządzające. W opracowaniu wykorzystano analizę regulacji prawnych oraz metodę ankietową. Badanie przeprowadzono wśród 31 fundacji mających siedzibę na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. W ocenie respondentów sprawozdanie z działalności jest potrzebne, oddaje specyfikę funkcjonowania fundacji i jest przydatne dla odbiorców. Ankietowani uznali także, że to sprawozdanie lepiej oddaje specyfikę funkcjonowania fundacji, a także prezentuje większy zakres informacji niż sprawozdanie finansowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 64-72
Keywords: organizacje pożytku publicznego; fundacja; sprawozdanie z działalności; sprawozdanie merytoryczne z działalności; public benefit organizations; foundation; performance report; factual report from the activity