Finanse nowoczesne. Wybór refleksji - Cenkier, Agnieszka (Modern finance. Selected issues, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie specyfiki finansów nowoczesnych. Zaproponowany autorski zbiór kryteriów posłużył, po pierwsze, do wyodrębnienia w nauce o finansach kategorii „finanse nowoczesne”, po drugie – do naszkicowania ich syntetycznego obrazu. Rozważania prowadzą do sformułowania następującej opinii: wśród cech charakteryzujących finanse nowoczesne występują cechy „nowe”, swoiste atrybuty nowoczesności, stanowiące o odrębności finansów epoki współczesnej na tle wcześniejszych okresów, oraz cechy „stare”, te same od lat, składające się na istotę finansów w długim okresie. Cechy pierwszego rodzaju stanowią przesłankę do używania pojęcia „finanse nowoczesne”, te drugie zaś ukazują, że istota finansów, mimo dokonującego się postępu cywilizacyjnego, w zasadzie nie zmienia się.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 55-63
Keywords: finanse; finanse nowoczesne; istota finansów; specyfika finansów nowoczesnych; finance; modern finance; the essence of finance; specifics of modern finance