Finansowanie zewnętrzne w działalności mikro- i małych przedsiębiorstw - Brojakowska-Trząska, Magdalena (External financing in micro and small enterprise activities, 2018)
Mikro- i małe przedsiębiorstwa, będące kreatorem miejsc pracy oraz źródłem innowacji, odgrywają kluczową rolę w rozwoju gospodarczym kraju. Od możliwości rozwoju najmniejszych przedsiębiorstw uzależniony jest wzrost koniunktury. Jednak właściwe funkcjonowanie i możliwości rozwoju mikro- i małych przedsiębiorstw uzależnione są od dostępności źródeł finansowania oraz kształtowania struktury finansowania podmiotów. Artykuł ma na celu identyfikację dostępnych źródeł i możliwości finansowania mikro- i małych przedsiębiorstw, ze szczególnym uwzględnieniem oceny dostępności zewnętrznego finansowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 44-54
Keywords: źródła finansowania działalności przedsiębiorstw; mikro- i małe przedsiębiorstwa; finansowanie zewnętrzne; finansowanie własne; finansowanie zagraniczne; sources of financing activity of enterprises; micro and small enterprises; external financing sources; own and foreign financing