Obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej kwalifikowanego dostawcy usług zaufania - Bednarczyk, Teresa H.; Wieteska, Stanisław (Mandatory liability insurance for qualified trust service provider, 2018)
W warunkach gospodarki rynkowej ważnym elementem jest nadawanie certyfikatów towarom, usługom, instytucjom, przedsiębiorstwom. Certyfikaty są nadawane przez tzw. kwalifikowanych dostawców usług zaufania. Jednym z warunków funkcjonowania kwalifikowanych dostawców usług zaufania jest posiadanie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Celem artykułu jest ocena ryzyka w ubezpieczeniu obowiązkowym odpowiedzialności cywilnej dostawców usług zaufania. Jest to całkowicie nowy produkt na polskim rynku ubezpieczeniowym. W artykule dokonano krytycznej analizy wielu parametrów wynikających z przyjętego Rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 19 grudnia 2016 r. w sprawie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej kwalifikowanego dostawcy usług zaufania. Wskazano m.in. na ogólnikowy charakter przyjętego zakresu odpowiedzialności, brak podstaw do obliczania składki ubezpieczeniowej czy obiektywnej likwidacji szkód.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 31-43
Keywords: kwalifikowani dostawcy usług zaufania; ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej; qualified trust service providers; liability insurance