Wybrane aspekty rachunkowości małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce w świetle badań ankietowych - Banaszkiewicz, Aleksandra; Makowska, Ewa (Selected aspects of accounting of small and medium enterprises in Poland in the light of surveys, 2018)
Współczesna gospodarka stawia przed małymi i średnimi przedsiębiorstwami szczególne wyzwania. Dynamicznie zmieniające się otoczenie gospodarcze, rosnąca konkurencja oraz wymagania konsumentów czy też zmiany w zakresie produkcji lub skrócony cykl życia produktów – to tylko niektóre problemy, z którymi aktualnie borykają się przedsiębiorstwa. Celem artykułu jest przedstawienie wyników przeprowadzonych w 2015 roku pilotażowych badań ankietowych dotyczących wybranych aspektów funkcjonowania firm z sektora małych i średnich przedsiębiorstw. W jego ramach dokonano analizy obszarów szczególnie istotnych z punktu widzenia zakładania i rozwoju przedsiębiorstw z sektora MSP, ze szczególnym zwróceniem uwagi na kwestie zarządcze i rachunkowe. Jak wykazały badania, najczęstszymi przeszkodami w prowadzeniu własnej działalności gospodarczej są wysokie podatki, niestabilność prawa oraz nadmiar obowiązków biurokratycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 23-30
Keywords: sektor MSP; formy opodatkowania działalności; wybrane aspekty rachunkowości sektora MSP; sector of small and medium enterprises; forms of business taxation; selected aspects of accounting for the sector of small and medium enterprises