Analiza zmian bodźców finansowych do podejmowania samozatrudnienia z wykorzystaniem modelu mikrosymulacyjnego - Adamczyk, Adam; Morawski, Leszek (Analysis of financial stimulus for self-employment with the use of microsimulation model, 2018)
Problem samozatrudnienia jest zjawiskiem nieneutralnym dla gospodarki. Jednocześnie państwa świadomie lub nie tworzą bodźce zachęcające do podejmowania samozatrudnienia. Celem pracy było określenie, jak zmiany, które zaszły w latach 2015-2017 w polskim systemie obciążeń fiskalnych oraz transferów socjalnych, wpłynęły na opłacalność samozatrudnienia. Dotychczasowe analizy uwzględniały jedynie wpływ obciążeń podatkowych na bodźce do podejmowania pracy na własny rachunek. W artykule zastosowano kompleksowe podejście uwzględniające zarówno opodatkowanie dochodu, składki na ubezpieczenia społeczne, jak i transfery socjalne, co było możliwe dzięki wykorzystaniu modelu mikrosymulacyjnego EUROMOD. Przeprowadzone analizy pozwoliły na sformułowanie wniosku, że analizowane zmiany wpłynęły w niejednakowy sposób na gospodarstwa domowe o różnej strukturze. Nie zmniejszyły one znacznie opłacalności podejmowania pracy na własny rachunek przez jednoosobowe gospodarstwa domowe, dość istotnie ograniczyły one jednak opłacalność samozatrudnienia w wieloosobowych gospodarstwach domowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 11-22
Keywords: samozatrudnienie; bodźce; podatek dochodowy; składki na ubezpieczenia społeczne; świadczenia społeczne; self-employment; incentives; personal income tax; social security contribution; social benefits