Biotransformacje związków flawonoidowychw kulturach entomopatogennych grzybów strzępkowych - Dymarska Monika (Biotransformations of flavonoid compounds in cultures ofentomopathogenic filamentous fungi, 2018)
Celem przeprowadzonych badań była ocena zdolności entomopatogennych grzybów strzępkowych z rodzaju Isaria do prowadzenia biotransformacji związków flawonoidowych. W monotematycznym cyklu publikacji przedstawiono biotransformacje szesnastu zróżnicowanych substratów. Na podstawie badań przesiewowych wybrano najefektywniej biotransformujący szczep: Isaria fumosorosea KCH J2.
Keywords: biotransformacje; flawonoidy; glikozydy; grzyby strzępkowe