Obserwacja jako metoda badania wybranych aspektów zachowań nabywców w sklepach wielkopowierzchniowych - Szymańska, Kamila (Observation as a method of research of selected aspects of customers’ behavior in large area stores, 2018)
Celem artykułu jest prezentacja możliwości wykorzystania obserwacji jako jakościowej metody badawczej służącej analizowaniu zachowań nabywców w miejscu sprzedaży. Specyfika i złożoność tych zachowań, a także spodziewana trudność w ich opisaniu przez badanych i możliwa luka między deklaracjami badanych a rzeczywistymi zachowaniami skłania do poszukiwania możliwości rejestrowania ich zachowań w naturalnym środowisku. Dotychczas przeprowadzone obserwacje jawne klientów sklepów wielkopowierzchniowych w Łodzi pokazują, że zachowania te obejmują zarówno aspekty ogólne (związane z przygotowaniem i organizacją zakupów), szczegółowe (związane z wyborem produktów przy półce), jak i czasowe. Podstawę empiryczną opracowania stanowią badania realizowane w Katedrze Marketingu na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego od 2016 r., a które są zaplanowane na lata 2016-2020
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 525; s. 248-257
Keywords: obserwacja; obserwacja jawna; badania jakościowe; zachowania nabywców; observation; public observation; qualitative research; customers behaviour